Starisse – Όχι μόνο επιστημονική φαντασία αλλά ένα πανάρχαιο μέλλον

Πρώτη φορά τρεις επιφανείς Έλληνες καθηγητές πανεπιστημίου, άνθρωποι της Λογικής, από τους κλάδους της Αστροφυσικής, Πυρηνικής Φυσικής και των Παιδαγωγικών συγκεντρώθηκαν, για να προλογίσουν και να «ντύσουν» με τα σχόλια τους το βιβλίο με τίτλο Starisse – Η Έλευση του Βράχου! Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας που κυκλοφορεί εδώ και μερικές βδομάδες από τις Εκδόσεις Πηγή και ήδη έχει αφήσει το στίγμα του στο αναγνωστικό κοινό.

Αναδημοσίευση από το τμήμα ειδήσεων του tribune.gr

Starisse – Η Έλευση του Βράχου: Όχι μόνο επιστημονική φαντασία αλλά ένα πανάρχαιο μέλλον

Στέφανος Μυτιληναίος
Στέφανος Μυτιληναίος
Δύο νέοι συγγραφείς μόλις παρουσίασαν το πρώτο τους λογοτέχνημα και ήδη οι πρώτες ανταποκρίσεις είναι άκρως θετικές και ενθαρρυντικές. Περιγράφοντας μια ιστορία επιστημονικής φαντασίας στο κοντινό μέλλον, σε ένα είδος λίγο ασυνήθιστο, αν θέλετε, για τα ελληνικά δεδομένα, μας προσκαλούν σε ένα ταξίδι στο διάστημα, στη φαντασία, στην Γνώση, στην Ιστορία, αλλά κυρίως στο μέλλον. Στο δικό μας μέλλον, που είναι παράλληλα και ένα ταξίδι στο παρελθόν μας. Το βιβλίο θα ζεστάνει τον κάθε αναγνώστη, ειδικά στους χαλεπούς καιρούς που διανύουμε… Θα μας κάνει να σκεφτούμε, να οραματιστούμε… κάτι καλύτερο! Για αυτό και μόνο, αξίζει την προσοχή όλων μας. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό, που έχει να προσφέρει…!

Στις 22 Δεκεμβρίου 2016 έλαβε χώρα η παρουσίαση του. Πρώτη φορά τρεις επιφανείς Έλληνες καθηγητές πανεπιστημίου, άνθρωποι της Λογικής, από τους κλάδους της Αστροφυσικής, Πυρηνικής Φυσικής και των Παιδαγωγικών συγκεντρώθηκαν, για να προλογίσουν και να «ντύσουν» με τα σχόλια τους το βιβλίο με τίτλο Starisse – Η Έλευση του Βράχου!

Το βιβλίο παρουσίασαν σε αίθουσα του Aegean College οι πανεπιστημιακοί Ξενοφών Μουσσάς, Μαρία Τζάνη και Θεόδωρος Μερτζιμέκης. Τον συντονισμό είχε ο δημοσιογράφος Στέφανος Μυτιληναίος του TRIBUNE.

Ένα ταξίδι στο Χρόνο, στον Χώρο, στην Ιστορία, στη Φιλοσοφία και στην μύηση

Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας που κυκλοφορεί εδώ και μερικές βδομάδες από τις Εκδόσεις Πηγή και ήδη έχει αφήσει το στίγμα του στο αναγνωστικό κοινό.

Συνήθως αναγνώσματα επιστημονικής φαντασίας μας φέρνουν στον νου εικόνες εξωπραγματικές, μαγικές, εικόνες φαντασίας, ή καταστροφολογίας, που περισσότερο κεντρίζουν το ενδιαφέρον των παιδιών• ενίοτε, βέβαια, και των μεγάλων. Όμως αυτό το βιβλίο έχει κάτι το διαφορετικό.

Είναι ένα ταξίδι στο Χρόνο, στον Χώρο, στην Ιστορία, στη Φιλοσοφία, μια μύηση ίσως σε κρυμμένα μυστικά και Γνώσεις, αλλά πάνω από όλα ένα μαγευτικό ταξίδι με προορισμό την Ελπίδα. Γιατί αυτό κάνει. Σε γεμίζει ελπίδα.

Ξεκινά από μια εποχή στο κοντινό μέλλον, αλλά έχει και στοιχεία από τα όσα ζούμε καθημερινά… μια εποχή βίας, φανατισμού, τρομοκρατίας, φονταμενταλισμού, με την ανθρωπότητα στο απόλυτο αδιέξοδο. Κι εκεί, χαρίζει μια πραγματική σταγόνα ελπίδας, μιας ελπίδας που ανοίγει δρόμους, πολλούς και ταυτόχρονα διαφορετικούς στον κάθε αναγνώστη.

Δε θα ήταν υπερβολή αν πει κανείς πως οι δυο συγγραφείς φλέρταραν κατά κάποιον τρόπο με τη θεία έμπνευση σε αυτό το βιβλίο και πέτυχαν να δημιουργήσουν ένα πρωτοφανές έργο επιπέδων με δεκάδες μηνύματα που θα αγγίξουν τις συνειδήσεις και ευαίσθητες χορδές πολλών ανθρώπων, πράγμα σπάνιο για ένα βιβλίο του είδους του.

Όταν διαβάζει κανείς το βιβλίο η πρώτη ιδέα που σχηματίζεται στο μυαλό είναι πως θα γνωρίσει άλλη μια παρόμοια ιστορία επιπέδου Πολέμου των Άστρων. Έτσι ξεκινάει τουλάχιστον, για να ανατρέψει ευχάριστα τις προσδοκίες του αναγνώστη από τις πρώτες σελίδες, κρατώντας το ενδιαφέρον του αμείωτο ως την τελευταία σελίδα.

 

Ο Έλληνας αστροφυσικός, καθηγητής Ξενοφών Μουσσάς, γνωστός στους κύκλους της NASA για την συμβολή του στην μελέτη κι ανακατασκευή του Αστρολάβου των Αντικυθήρων, που ήταν παρών στην παρουσίαση ως ένας από τους σχολιαστές του, δήλωσε μεταξύ άλλων, πως το εν λόγω βιβλίο έχει να προσφέρει πολλά στον αναγνώστη του και εξέφρασε την σιγουριά του, πως στα επόμενα χρόνια το Hollywood θα αξιοποιήσει αυτό το κείμενο για δημιουργία ταινίας ή τηλεοπτικής σειράς, τουλάχιστον.

Και όντως, αυτή την αίσθηση αφήνει το βιβλίο στον κάθε αναγνώστη. Τριλογία επιπέδου Star Trek, ή σίριαλ στο FOX!

Κεντρικός ήρωας, ο Τζέισον, ένας Ιάσων του μέλλοντος, που φέρνει στην Γη ένα νέο χρυσόμαλλο δέρας… την συμπαντική, κοσμογονική Γνώση, μέσα από μια πλοκή δράσης, άκρως εθιστική και σοκαριστική, που θα δώσει στον αναγνώστη το συναίσθημα πως παρακολουθεί ταινία στον κινηματογράφο.

Οι συγγραφείς ακολουθούν εδώ το παράδειγμα του πρώτου διδάξαντος επιστημονικής φαντασίας, του Έλληνος Λουκιανού, που επηρέασε με τη σειρά του άλλους γνωστούς συγγραφείς των παιδικών μας χρόνων, όπως Ιούλιο Βερν και Ισαάκ Ασσίμοφ, για να μας ταξιδέψουν στις γειτονιές του πλανήτη Άρη και συγκεκριμένα του δορυφόρου του, Δείμου, όπου ο ήρωας εκεί θα ανακαλύψει πράγματα απίστευτα και θα θέσει τους στόχους της ανθρωπότητας από την αρχή.

Ο Τζόρτζ Όργουελ στο «1984» περιέγραψε έναν μελλοντικό κόσμο του απόλυτου εφιάλτη! Το Starisse ειναι ένα έργο «αντι-1984» και χαρίζει στον αναγνώστη την αισιοδοξία που λείπει σήμερα από τον κόσμο, και ειδικά την Ελλάδα, αφού αν δεν είμαστε αισιόδοξοι, δε μπορούμε να πάμε καλά.

Και το βιβλίο μας πηγαίνει προς τα εκεί… αφού μας επιτρέπει να οραματιστούμε και να σχεδιάσουμε ένα καλύτερο μέλλον…

Πάνω στο μοτίβο της φανταστικής τους πλοκής, αξιοποιούν θαυμάσια την σύγχρονη τεχνολογία και επιστήμη, δικαιώνοντας τον Ελύτη, όταν γράφει στην Μαρία Νεφέλη πως «δε μπορείς να σταθείς στη Γη, αν δεν έχεις το ένα σου πόδι στο διάστημα», και βασιζόμενοι στις πλάτες μεγαθηρίων της επιστήμης, όπως ο Κέπλερ ή οι Πυθαγόρειοι, οδηγούν τον αναγνώστη στις ατραπούς της επιστήμης του μέλλοντος, αλλά και σε μια ερμηνευτική θεώρηση της τόσο κοινής μας, άγνωστη σε πολλούς, Ελληνικής Μυθολογίας, που εκείνοι, όμως, την προσεγγίζουν με έναν καινοτόμο τρόπο και συνάμα, μας προσκαλούν σε ένα ταξίδι στα ενδότερά της, χωρίς να κουράσουν στο παραμικρό με την επιστημονικότητα και την ουσία πίσω από τις λέξεις και τα λογοτεχνικά τερτίπια τους.

Ο δεύτερος φυσικός της παρέας, ο καθηγητής Πυρηνικής κ. Θεόδωρος Μερτζιμέκης, αναφερόμενος κυρίως στα επίπεδα του βιβλίου, καθότι βρίθει συμβολισμών και μοτίβων, και στα επίπεδα ανάγνωσης που εκείνος συνάντησε κατά την ανάγνωσή του, ανάφερε πως εντόπισε στοιχεία για την οικολογία, την επιστήμη, νέες ιδέες, φουτουριστική τεχνολογία, ιστορικά στοιχεία, μια σωστά συνταγμένη γλώσσα, που μαρτυρά τη βαθιά γνώση της από τους συγγραφείς και την ικανότητα τους να παίζουν έντεχνα με τις λέξεις της, χαρίζοντας εννοιολογικές δομές βάθους, που σίγουρα θα απασχολήσουν και τους απαιτητικούς αναγνώστες.

Το βιβλίο κρατάει τον αναγνώστη ως το τέλος, καθότι τίποτε στην εξέλιξη της ιστορίας δεν είναι ξεκάθαρο, ως προς τις προοπτικές επιλογών των ηρώων.

Κάθε κεφάλαιο είναι κάτι καινούργιο, προσθέτει συνέχεια στην πλοκή, που αν και βασίζεται στα προηγούμενα, προχωρά δυναμικά την εξέλιξη, όπως ακριβώς το μέλλον, που χτίζεται πάνω σε μια δυναμική…

Σαφέστατα η πλοκή του είναι το δυνατό του σημείο, αλλιώς δε θα μπορούσε να επιβιώσει στο χώρο, και βέβαια, ούτε να ανταγωνιστεί τους αντιπάλους του, ειδικά από το εξωτερικό.

Όμως ακόμη και εκεί τα καταφέρνει μια χαρά, γιατί πέρα από κάτι το εντυπωσιακό και ασυνήθιστο ως περιεχόμενο, διαθέτει και κάτι ακόμη πραγματικά σπουδαίο, αν όχι απαραίτητο.

Έχει αρετές και στοιχεία που πρακτικά καλλιεργούν την νοημοσύνη μας, δίνουν εναύσματα, τα οποία και προωθούν την εξέλιξη της πλοκής, αλλά ταυτόχρονα γεννούν μέσα μας, την ανάγκη για φαντασία και ονειροπόληση…

Για την Μαρία Τζάνη η γέννα ενός βιβλίου είναι μια ψυχοδιανοητική συνουσία μεγατόνων και το Starisse ως απόλυτη έκφραση αυτής της άποψης, φαίνεται να διαθέτει πολλά περισσότερα στοιχεία από απλές λέξεις μιας φανταστικής ιστορίας στο διάστημα.

Όπως σχολίασε, οι συγγραφείς, με μια σωκρατική δήθεν αφέλεια, μαγεύουν τον αναγνώστη με πραγματική ουσιαστική γνώση που ξεπερνά την πλοκή, αυτή καθαυτή.

Κάθε νέο δεδομένο δεν είναι απλά ένα ακόμη λιθαράκι στην εξέλιξη της ιστορίας τους, αλλά ένα ακόμη στοιχείο αληθινής κωδικοποιημένης γνώσης, που ο αναγνώστης νομίζει πως ξέρει, αλλά μέσα από την ανάγνωση έρχεται πρόσωπο με πρόσωπο με την αλήθεια, την πραγματική και πηγαία αλήθεια, καθώς ότι αναφέρεται στην πλοκή της ιστορία χτίζεται πάνω στις επιστήμες, αλλά και στις θεωρίες που διατυπώνονται για το μέλλον της επιστήμης, των σχεδιασμών της, με έμφαση στα διαστημικά ταξίδια.

Αλλά η πιο σπουδαία συμβολή τους σε αυτό το ανάγνωσμα δεν είναι καν αυτό.

Γιατί ο αναγνώστης προχωρώντας στην πλοκή καταλαβαίνει! Καταλαβαίνει πως ότι του λένε εκεί, έχει ξανασυμβεί. Και όχι μόνο έχει ξανασυμβεί, αλλά…. ξανασυμβαίνει! Να γιατί το βιβλίο αυτό είναι μπροστά από την εποχή μας και έχει να μας διδάξει πολλά.

Οι αναγνώστες θα συμμετέχουν σε ένα ιδιότυπο κυνήγι θησαυρού. Υπάρχουν κώδικες, μυστήριο, ανατροπές, αναδρομές στην εξέλιξη, αναφορές στο παρελθόν, αλλά και μια ακόμη κρυμμένη αλήθεια, που ακούει στο όνομα της απόλυτης σκοπιμότητας της αληθινής Δημιουργίας, καθώς οι συγγραφείς μέσα από το κείμενο τους, προβάλουν τα οράματα της ανθρωπότητας για την κατίσχυση εκείνων των αξιών που αποτελούν το άξιον εστί της συμπαντικής δημιουργίας.

Οι συγγραφείς του STARISSE

Το Starisse δεν είναι απλά ένα κοινό μυθιστόρημα

Όπως ανέφεραν και οι συγγραφείς κατά την παρουσίαση του βιβλίου, το Starisse δεν είναι απλά ένα κοινό μυθιστόρημα, αλλά ταυτόχρονα και ένα εγχειρίδιο κωδικοποιημένης ή έντεχνα κρυμμένης γνώσης που απευθύνεται τόσο στον απλό αναγνώστη, όσο και σε έναν πιο «ψαγμένο» που θα κατά την ανάγνωση θα παρατηρήσει κάποια μοτίβα και θα θέσει στο εαυτό του μια σειρά από ερωτήματα, ωθούμενος ίσως και στην ενδογενή επιθυμία να μελετήσει το κείμενο σε επιπλέον αναγνώσεις, για να ανακαλύψει και άλλες πτυχές του, να φτάσει να παρατηρήσει τις αντιπαραβολές με την μυθολογία και να διδαχθεί και μέσα από αυτήν και την επιστήμη.

Η γλώσσα γραφής είναι εύκολη και βατή, αλλά σίγουρα δεν είναι συνηθισμένη. Οι συγγραφείς, έχοντας σκόπιμα επιλέξει ένα προσωδιακό στυλ δεν αφηγούνται απλά μια ιστορία.

Οι επιλογές και οι τονισμοί των λέξεων συν-τονίζουν τον αναγνώστη και ενισχύουν απίστευτα την φαντασία του και του δίνουν την ευκαιρία να βιώσει στο έπακρο την εξέλιξη της ιστορίας σαν να ήταν παρών, να μπορέσει ενορατικά να την νιώσει στη φαντασία του, να ανέβει ένα – ένα τα σκαλοπάτια μιας πυραμιδικής δομής με στόχο την τελική θέαση της συνολικής εικόνας.

Παράλληλα να ταυτιστεί με τον εκάστοτε ήρωα, και σε κρίσιμες στιγμές δράσης να κληθεί να απαντήσει σε προσωπικά ερωτήματα ή να κρίνει ηθικά τη στάση των ηρώων και τις επιλογές τους.

Έτσι, έχει την ευκαιρία, όχι μόνο να περάσει καλά μέσα από μια ανάγνωση, αλλά να μάθει, να διδαχθεί πράγματα, να μελετήσει επιστήμη, φιλοσοφία, και παράλληλα μέσα από την όλη διαδικασία να έρθει αντιμέτωπος και με το βαθύτερο Εγώ του, να κάνει μια πρώτη προσπάθεια εξόδου από το πλατωνικό σπήλαιο της ψυχής του, και βέβαια ακολουθώντας την αριστοτελική υπόδειξη, μπορεί τελικά να οδηγηθεί στην Επίγνωση του κειμένου και τελικά στην Κάθαρση.

Σε ένα ακόμη επίπεδο, γιατί σίγουρα ο κάθε αναγνώστης θα ανακαλύψει κι άλλες πτυχές, ανάλογα με τα βιώματά τους και το πνευματικό του υπόβαθρο, όπως αναφέρεται και στις προλογίσεις του βιβλίου, το βιβλίο αυτό ξυπνά Μνήμες και προσκαλεί τον αναγνώστη να ανασύρει τη Γνώση που ήδη έχει μέσα του στην ουσία των λέξεων και να συμμετέχει σε ένα μυητικό ταξίδι στη Γνώση, στο Σύμπαν, στην Αρμονία, στο Φως.

Υπό αυτή την προοπτική, το βιβλίο απευθύνεται και σε κάθε λογής αδελφούς αναζητητές της χαμένης γνώσης, άτομα με ιδιαίτερες ανησυχίες και ταλέντα, που επιδιώκουν ακόμη και μέσα από προσωπικές θυσίες να φτάσουν στο βάθος της αλήθειας και να ξυπνήσουν Μνήμες, που υπάρχουν και στους ίδιους ατομικά, αλλά και σε συλλογικό επίπεδο για όλη την ανθρωπότητα.

Όσα και να γράψει κανείς δεν επαρκούν για να καλύψουν απόλυτα όλες τις πτυχές του βιβλίου. Σίγουρα κάτι παρόμοιο μάλλον δεν θα έχετε διαβάσει, αλλά σας το συστήνω ανεπιφύλακτα. Θα εκπλαγείτε ευχάριστα, θα ταξιδέψετε στα μονοπάτια της συμπαντικής Γνώσης, θα μάθετε πολλά, και σίγουρα θα γνωρίσετε καλύτερα τον εαυτό σας μέσα από αυτή την ανάγνωση.

Οι συγγραφείς έχουν ήδη στα σκαριά και τη συνέχεια του βιβλίου, ενώ ήδη, είναι σε επαφή με την κινηματογραφική βιομηχανία για να μας μαγέψουν και από την μεγάλη οθόνη…

Περισσότερες πληροφορίες για το βιβλίο, κριτικές, και το βίντεο της παρουσίασης του, μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα των δημιουργών του: STARISSE

Δείτε βίντεο από την παρουσίαση του βιβλίου με συντονιστή τον δημοσιογράφο Στέφανο Μυτιληναίο του TRIBUNE:

Highlights από την παρουσίαση βιβλίου STARISSE  (22-12-2016)
Highlights από την παρουσίαση βιβλίου STARISSE (22-12-2016)

Ολόκληρη η παρουσίαση του βιβλίου:

STARISSE Εκδόσεις Πηγή - Παρουσίαση βιβλίου
STARISSE Εκδόσεις Πηγή - Παρουσίαση βιβλίου

Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΕ ΤΟ Hellagen.gr

Η καταγραφή των άρθρων στο hellagen.gr είναι αποτέλεσμα ιδιωτικής πρωτοβουλίας με αφιλοκερδή σκοπό. H αναδημοσίευση υλικού σε άλλη ιστοσελίδα επιτρέπεται, (όπως επισημαίνεται στους όρους χρήσης), μόνο με την προϋπόθεση αναφοράς της πηγής με ενεργό link προς το πρωτότυπο άρθρο και με την ένδειξη Hellagen.gr. Επικοινωνήστε μαζί μας για οποιοδήποτε θέμα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

STARISSE – Ένα ανατρεπτικό μυθιστόρημα φαντασίας

STARISSE – Η Έλευση του Βράχου Προσφάτως, την προσοχή και το ενδιαφέρον μας, τράβηξε ένα …

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x