Παρασκευή, 14 Ιουνίου, 2024

Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου συνέθεσε τη μουσική της αποστολής ROSETTA

O Βαγγέλης Παπαθανασίου συνέθεσε μια τριλογία, γραμμένη ειδικά για τη διαστημική αποστολή Rosetta και ήρθε να συμπληρώσει τους πανηγυρισμούς για την πρώτη, ιστορική προσεδάφιση σε κομήτη.

Η ευρωπαϊκή διαστημική υπηρεσία ESA παρουσίασε και τα τρία μέρη λίγη ώρα μετά την επιβεβαίωση της μεγάλης επιτυχίας στον κομήτη 67P. (ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΣΕ Videos ΠΑΡΑΚΑΤΩ).

Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου συνέθεσε τη μουσική της αποστολής ROSETTA

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο διάσημος Έλληνας συνθέτης ασχολείται με θέματα επιστήμης. Είχε συνθέσει το άλμπουμ Μυθωδία, το οποίο αποτέλεσε το μουσικό θέμα της αποστολής Mars Odyssey της ΝΑΣΑ το 2001, ενώ το 2003 τιμήθηκε με το Μετάλλιο Δημόσιας Προσφοράς της NASA. Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία έδειξε μια ακόμα φορά την προτίμησή της στον Παπαθανασίου το 2013, όταν χρησιμοποίησε μια πρωτότυπη σύνθεσή του σε ένα βίντεο που δείχνει τη Γη και τη Σελήνη από μεγάλη απόσταση καθώς κινούνται στο διάστημα. «Η μυθολογία, η επιστήμη και η εξερεύνηση του Διαστήματος είναι αντικείμενα που με συνέπαιρναν από τα πρώτα παιδικά μου χρόνια. Και πάντα ήταν συνδεδεμένα με κάποιο τρόπο με τη μουσική που γράφω» δήλωσε ο συνθέτης Βαγγέλης Παπαθανασίου στην ESA.

[hr]Στο μεταξύ, το μικρό αλλά ιδιαίτερα σημαντικό ρομπότ Philae, έχει ως αποστολή να συλλέξει δείγματα με την ελπίδα ότι αυτά θα δώσουν στους επιστήμονες πληροφορίες για την προέλευση του ηλιακού συστήματος και την εμφάνιση της ζωής στη Γη. Πάντως, αναφέρθηκε ότι το σύστημα με το οποίο αγκιστρώνεται το Philae στον κομήτη δεν πυροδοτήθηκε. Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα άγκιστρα του ρομπότ δεν κατάφεραν να απελευθερωθούν, με αποτέλεσμα να μην έχει επιτευχθεί ακόμα η αγκίστρωση στο έδαφος του κομήτη.

Επικρατεί ο φόβος ότι το αδύναμο βαρυτικό πεδίο δε θα επιτρέψει στο όχημα να παραμείνει στο έδαφος, με αποτέλεσμα οι επιστήμονες του Κέντρο Ελέγχου της ESA να προσπαθούν να επιλύσουν το πρόβλημα, ώστε να διασφαλιστεί ότι το ρομπότ μπορεί να ξεκινήσει να στέλνει τα πρώτα στοιχεία στη Γη.

Πάντως, όπως είπαν και οι άνθρωποι της «ESA», έγινε ένα μεγάλο βήμα για τον πολιτισμό.

Η τριλογία για τη διαστημική αποστολή Rosetta

Το πρώτο μέρος της τριλογίας έχει τίτλο «Άφιξη»:

"Arrival" by Vangelis
"Arrival" by Vangelis

Το δεύτερο μέρος της τριλογίας με τίτλο «Το ταξίδι του Philae»:

"Philae's journey" by Vangelis
"Philae's journey" by Vangelis

Το τρίτο μέρος της τριλογίας με τίτλο «Το βαλς του Rosetta»:

"Rosetta's waltz" by Vangelis
"Rosetta's waltz" by Vangelis

Το μικρό ρομπότ Philae, το οποίο πήρε το όνομά του από ένα νησάκι στο Νείλο, προσεδαφίστηκε στην επιφάνεια του κομήτη 67P/Churyumov-Gerasimenko λίγο μετά τις 18:00 ώρα Ελλάδας, επτά ώρες αφού αφέθηκε από το σκάφος Rosetta, σε απόσταση μισού δισεκατομμυρίου χιλιομέτρων από τη Γη.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΕ ΤΟ Hellagen.gr

Η καταγραφή των άρθρων στο hellagen.gr είναι αποτέλεσμα ιδιωτικής πρωτοβουλίας με αφιλοκερδή σκοπό. H αναδημοσίευση υλικού σε άλλη ιστοσελίδα επιτρέπεται, (όπως επισημαίνεται στους όρους χρήσης), μόνο με την προϋπόθεση αναφοράς της πηγής με ενεργό link προς το πρωτότυπο άρθρο και με την ένδειξη Hellagen.gr. Επικοινωνήστε μαζί μας για οποιοδήποτε θέμα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Πέτρος Ζωγράφος παρουσίασε τον αντιδραστήρα ψυχρής καύσης

Ο Πέτρος Ζωγράφος παρουσίασε τον αντιδραστήρα ψυχρής καύσης

Στο Δημαρχείο Περιστερίου έγινε το μεσημέρι της Κυριακής η παρουσίαση  του αντιδραστήρα ψυχρής καύσης μεγάλης ισχύος από τον Πέτρο Ζωγράφο και την επιστημονική του ομάδα.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x