Παρασκευή, 14 Ιουνίου, 2024

Ο Kαθηγητής Φυσικής κ. Γεώργιος Μποτσάκης γράφει

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΙΕΕΤ

Ο Kαθηγητής Φυσικής και μέλος της ερευνητικής ομάδας του Πέτρου Ζωγράφου, Γεώργιος Μποτσάκης γράφει.

Πολλοί προσπάθησαν να υποτιμήσουν την μηχανή του κ Πέτρου Ζωγράφου μια πρωτότυπη ευρηματική μηχανή μεγάλης απόδoσης που μετά την εξέταση της, διαπίστωσα ότι η όλη διάταξη έχει πολύ υψηλό βαθμό απόδοσης της τάξης του 85-90% γιατί μετατρέπει την χημική ενέργεια απευθείας σε ηλεκτρική χωρίς μηχανικά μέρη και χωρίς την ανάγκη των υδρογονανθράκων που απαιτούν οι θερμικές μηχανές προκειμένου να έχουμε υψηλές θερμοκρασίες που σαν αποτέλεσμα έχουν την καταστροφή του περιβάλλοντος. Η όλη διαδικασία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στον αντιδραστήρα του Έλληνα ερευνητή επιτυγχάνεται σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, ενώ κατά την λειτουργία της δεν δημιουργούσε κανένα θόρυβο (καμία ηχορύπανση).

Η όλη διάταξη χρησιμοποιεί υλικά που υπάρχουν σε αφθονία στην φύση δηλαδή το νερό, τις ημιπερατές μεμβράνες, το σύστημα ακτινοβόλησης, το ειδικό κράμα nanopowder (νανοτεχνολογία) το οποίο κατασκευάζεται από νάνο υλικά σφαιρικής μορφολογίας της τάξης μεγέθους nanometer με μεγάλο ενεργειακό περιεχόμενο.

Η καινοτομία αυτής της μηχανής είναι ότι μετατρέπει την χημική ενέργεια απευθείας σε ηλεκτρική παρακάμπτοντας έτσι την αρχή carnot του δεύτερου νόμου της θερμοδυναμικής, χωρίς παραγωγή θερμότητας και σε θερμοκρασία περιβάλλοντος με αποτέλεσμα τον μεγάλο βαθμό απόδοσης. Για να κατανοήσουμε την απόδοση που έχει μια αυτού του είδους η μετατροπή ενέργειας δεδομένης χημικής δράσης σε ηλεκτρική ενέργεια έχουμε: – ΔG =(Wa–PΔV) και η μέγιστη χρήσιμη εργασία που λαμβάνεται από τον αντιδραστήρα είναι: dG = dH – TdS. Όπου W δίνεται από το : ΔG ( ή NFE ).

Αξιοσημείωτο είναι ότι χρησιμοποιεί υλικά ευρέως διαδεδομένα στην φύση και δεν δημιουργεί καμία ρύπανση στο περιβάλλον, άρα είναι μια μεγάλη καινοτομία που παράγει ηλεκτρική ενέργεια ( πράσινη ενέργεια η οποία μνημονεύεται καθημερινά από την Ευρωπαϊκή Ένωση ) με εκπληκτική απόδοση.

Σήμερα οι μηχανές που χρησιμοποιούνται κατά κόρων είναι οι θερμικές μηχανές οι οποίες μετατρέπουν την χημική ενέργεια ορυκτών καυσίμων με καύση σε θερμότητα ( υποβαθμισμένη μορφή ενέργειας ) και την εν συνεχεία μετατροπή της σε μηχανική ενέργεια και τέλος σε ηλεκτρική ενέργεια με χαμηλή απόδοση από 18-22% προκαλώντας θερμική και χημική ρύπανση του περιβάλλοντος αλλά και ενεργειακή εξάρτηση από τις χώρες που είναι πλούσιες σε ορυκτά καύσιμα δημιουργώντας οικονομικές κρίσεις με αυξήσεις τιμών, και απαιτούν τεράστιες υποδομές αγωγοί φυσικού αερίου και πετρελαίου δεξαμενόπλοια διυλιστήρια κ.λπ.

Στην επιστημονική κοινότητα υπήρξαν αρκετοί επικριτές ισχυριζόμενοι ότι η μηχανή κ Πέτρου Ζωγράφου δεν υπακούει τον δεύτερο θερμοδυναμικό νόμο, όμως η διάταξη αυτή δεν ανήκει στις θερμικές μηχανές για τον λόγο παρακάμπτει την ανωτέρω αρχή, κατά την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Με απλά λόγια ακολουθεί το φυσικό μοντέλο των φυτών ( φωτοσύνθεση).

Οφείλουμε να συγχαρούμε την Ένωση Ελλήνων Φυσικών που στήριξε την συσκευή του κ Πέτρου Ζωγράφου και τα Ινστιτούτα Max Plank στην Γερμανία και Haiden στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής που αποφάνθηκαν ότι η μετατροπή αυτού του είδους παρακάμπτει την αρχή carnot του δεύτερου νόμου της θερμοδυναμικής, γιατί ακολουθεί διαφορετικό τρόπο μετατροπής της χημικής ενέργειας σε ηλεκτρική, για όλους τους ανωτέρω λόγους θεωρείται μια μεγάλη καινοτόμος προσπάθεια που θα ανοίξει νέους ορίζοντες στον τρόπο μετατροπής της ενέργειας.

Ας ελπίσουμε ότι η Ελλάδα μας θα πρωτοτυπήσει σε αυτή την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας εκμεταλλευόμενη την εφεύρεση του Έλληνα ερευνητή κ Πέτρου Ζωγράφου.

Γεώργιος Μποτσάκης
Φυσικός

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΕ ΤΟ Hellagen.gr

Η καταγραφή των άρθρων στο hellagen.gr είναι αποτέλεσμα ιδιωτικής πρωτοβουλίας με αφιλοκερδή σκοπό. H αναδημοσίευση υλικού σε άλλη ιστοσελίδα επιτρέπεται, (όπως επισημαίνεται στους όρους χρήσης), μόνο με την προϋπόθεση αναφοράς της πηγής με ενεργό link προς το πρωτότυπο άρθρο και με την ένδειξη Hellagen.gr. Επικοινωνήστε μαζί μας για οποιοδήποτε θέμα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ ΕΗΑΤΚΣ και Πέτρου Ζωγράφου

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ ΕΗΑΤΚΣ και Πέτρου Ζωγράφου

Υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του ερευνητικού Εργαστηρίου Ηλεκτρονικού Αυτοματισμού, Τηλεματικής και Κυβερνοφυσικών Συστημάτων...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x